Home / Pers / Perscommunique / 27/04/2016 : inwijding van "Modelwijk 5 " van Lakense Haard
Home / Pers / Perscommunique / 27/04/2016 : inwijding van "Modelwijk 5 " van Lakense Haard

27/04/2016 : inwijding van "Modelwijk 5 " van Lakense Haard

PERSCOMMUNIQUE
Brussel, 14 april 2016 
Web version

15 april 2016

11.30 u

 

Adres:

Modelwijk  5
1020 Brussels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info & contact:

 

Christine Henrard, communicatieverantwoordelijke
Laekense Haard

0473 29 78 38 -che@flh.irisnet.be

 

Marie-Noëlle Livyns – Communicatieverantwoordelijke BGHM

Tel.02 533 19 92 of 0497/599.780

mnlivyns@bghm.irisnet.be

 

 

 

 

Laken. De Modelwijk moderniseert modernisme, tussen utopie en realiteit.

Op woensdag 27 april geeft de cbva Lakense Haard, Openbare Vastgoedmaatschappij, het officiële startsein voor de renovatie en verhuur van gebouw 5 van de Modelwijk dat 60 sociale lage- energieflats telt.

 

Dat startschot wordt gegeven in aanwezigheid van Céline Fremault, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering verantwoordelijk voor Huisvesting, en van Yvan Mayeur, burgemeester van de stad Brussel. Meteen is dat ook de  gelegenheid om de balans op te maken, tien jaar na de lancering  van het renovatieproject van deze emblematische wijk uit de utopische jaren 1960

EERSTE GERENOVEERDE GEBOUW VAN HET "MODERNISTISCHEPARK VAN DE MODELWIJK

Gebouw 5 maakt deel uit van het historische hart van de Modelwijk. Vóór de renovatiestudies werden aangevat, stelde een college van architecten een repertorium van de basisbouwprincipes op, principes die de identiteit van de site bepalen en bij de renovatie bewaard moesten blijven. Daarom mag het geen verrassing heten dat er slechts weinig verschillen zijn tussen de "voor"  en "na" van het gebouw. Toch stonden de architecten voor heel wat uitdagingen om het modernistische karakter van het gebouw te behouden, ook vanwege de economische beperkingen opgelegd op de sector en de huidige energiecriteria waaraan een lage-energiewoning moet voldoen.

De 60 standaardappartementen met 2 slaapkamers maakten plaats voor 54 appartementen met 2 slaapkamers, 3 appartementen met 1 slaapkamer en 3 aangepaste appartementen met 2 slaapkamers specifiek voor PBM

 

MODERNISME IN HET NIEUW. BALANS VAN 10 JAAR RENOVATIE

De Modelwijk, opgetrokken als demonstratie van de Belgische architecturale vakkennis voor de Wereldtentoonstelling van 1958, ziet er sinds de laatste tien jaar totaal anders uit. De Lakense Haard startte immers met een volledige renovatie van de site. Om het project in goede banen te leiden, deed de sociale huisvestingsmaatschappij een beroep op een college van architecten aangestuurd door Philémon Wachtelaer. Ondertussen werden 5 nieuwe gebouwen neergezet en werden 5 andere gebouwen compleet gerenoveerd, en telt de site nu 506 nieuwe of gerenoveerde woningen. Ook de omgeving werd heraangelegd tot groene rust- en wandelruimtes. Momenteel wordt een flatgebouw met 110 appartementen gerenoveerd en voor 550 andere woningen is het wachten op de financiering voor de renovatie. Van 1.029 appartementen is de Modelwijk uitgegroeid tot 1.166 appartementen. Voor de Voorzitter van de Lakense Haard, David Weytsman, « De originele waarden,   de sporen van modernisme en utopie, dienen gerespecteerd te worden, zonder na te laten van gebruik te maken van de allernieuwste technieken van de 21ste eeuw. Met dat doel voor ogen en met de hulp van het Brusselse Gewest en de Stad Brussel, investeerde de maatschappij bijna 70 miljoen euro om het vastgoedpark te verjongen en verbindt zij zich ertoe de renovatie verder te zetten om kwalitatieve woningen aan  te  bieden  in  een  aangename omgeving ».

.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onderstaande links:

Uitnodiging recto / verso 

Technische fiche

 

 

De BGHM is de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. Zij is hoofdzakelijk bevoegd voor openbare huisvesting met sociaal overwicht en houdt toezicht op de openbare vastgoedmaatschappijen (OVM’s) die op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest actief zijn.

    Voor meer informatie:  www.bghm.irisnet.be

 

Document acties